Sisältökalenteri blogiin – Miksi sitä tarvitaan ja kuinka se tehdään!
Tuntuuko, että blogi-inspiraatiosi ei kanna viikosta toiseen? Havahdutko usein siihen, ettet ole julkaissut mitään uutta moneen viikkoon?
Jotta blogisi kasvaisi, on sisältöjen tuottamisen oltava säännöllistä, pitkäjänteistä ja tarjottava oikeasti arvokasta sisältöä seuraajillesi.
Jokaisen julkaistun blogipostauksen on herätettävä lukija ajattelemaan ja jopa kyseenalaistamaan omia toimintatapojaan. Jotta näin kävisi, on sisällön oltava asiakkaan arkea koskettavaa ja helposti samaistuttavaa.
Kuulostaako työläältä?
Myönnän, ei sisältöjen suunnittelu helppoa ole. Mutta jos joudut jokaisen julkaistun blogiartikkelin jälkeen miettimään, että mitä seuraavaksi julkaiset, on tämä artikkeli ratkaisu sinun ongelmaasi!
Nimittäin pureudun säännöllisen sisällön tuottamiseen ja näytän, kuinka voit laatia omaan aikatauluusi sopivan tavan tuottaa sisältöjä. Ja niin, että varmasti myös pysyt aikataulussa.
Miksi blogille tarvitaan sisältökalenteri
Sisältökalenterin etuna on se, että voit suunnitella sisältösi etukäteen ja pystyt pitämään toimintasi organisoituna. Kaaos ei todellakaan ruoki luovuutta, siksi on hyvä olla hieman edellä aikaa.
Sisältökalenterista näet yhdellä silmäyksellä, mitä sisältöjä sinun tulisi julkaista tällä viikolla ja mitä taas tuottaa ensi viikolle. Jatkossa siis sinulla on bufferia sisällöissäsi, sillä mikään ei ole kauheampi tilanne, kuin väkisin yrittää keksiä jotain kirjoitettavaa huomatessaan, ettei ole kahteen viikkoon julkaissut yhtään blogipostausta.
Voinet varmaan olla samaa mieltä siitä, että tuollainen “kunhan nyt julkasen jotain” blogipostaus harvemmin antaa mitään lisäarvoa lukijalle. Siksi suunnitelmallisuus on kaiken A ja O. Bloggaamisen suunnittelusta on hyvä tehdä alusta asti rutiini ja pitää siitä kiinni yhtä tiukasti, kun pitäisit kiinni omista treeneistä tai tapaamisista.
Suunnitteluun ei tarvitse uhrata tunteja viikossa, jo 15-30 minuuttia riittää! On kuitenkin tärkeää pitää myös isot linjat mielessä, siksi suunnittelua kannattaa tehdä ainakin kuukausitasolla mutta myös miettiä tavoitteita tulevalle 12 kuukaudelle.
Esimerkiksi juoksuun keskittynyt personal trainer miettii tietenkin sisällöt niin, että talvella keskitytään sisätreeneihin ja kesällä ulkotreeneihin sekä kilpailukauteen, kuten maratonharjoitteluun. Kannattaa myös ottaa oman aihepiirin isot tapahtumat huomioon, tässä tapauksessa voisi nostaa esiin Tukholman maratonin sekä Helsinki City Runin sekä omat valmennukset ja verkkokurssien lanseeraukset.
Näitä silmällä pitäen voi tuottaa lukijoilleen hyvin arvokasta sisältöä. HCR juostaan alkukeväästä, joten maaliskuussa juoksukouluaan pitävä juoksuvalmentaja voi herätellä ihmisiä innostumaan puolimaratonille treenaamisesta jo tammi-/helmikuussa.
Sisältösuunnitelma – Blogin julkaisutahti
Tämän jälkeen mieti, kuinka monta kertaa viikossa haluat julkaista? Blogipostausten pituus on hyvä olla vähintään 300 sanaa, joten pohdi, kuinka paljon sinulla on aikaa käytössä. Yhden blogipostauksen kirjoitus on täysin yksilöllistä, joten tätä ajanhallinta-asiaa voi ainoastaan opetella!
Jos julkaiset yhden blogipostauksen viikossa, tarvitset siis vuodeksi 52 blogipostausta. Loppupeleissä se ei ole paljoa. Itse pystyn kirjoittamaan 3-4 postausta päivässä, joten parissa viikossa pystyisin tuottamaan koko vuoden sisällöt. Mutta en koe tätä järkevänä, sillä minun on vaikea tietää 5kk päähän, että mikä on sillä hetkellä ajankohtaista.
Blogia perustaessa onkin järkevää tehdä kerralla useita evergreen sisältöjä, jotta blogi saa heti buustia ja mahdollisesti liikennettäkin.
Blogin kuukausittainen sisältösuunnitelma
Kuukausittaista suunnitelmaa tehdessä aloitan otsikkolistauksesta eli sisältöideoista. Itse tykkään käyttää tähän Trelloa, jonne luon kaksi listaa – ideat ja julkaisukalenteri. Ideat -listalle luon jokaiselle sisältöidealle oman kortin ja kortin sisään kirjoitan heti 3-4 ranskalaista viivaa, mitä aion tässä artikkelissa käsitellä. Tätä listaa päivitän aina, kun ideoita tulee.
Julkaisukalenteri -listan teen kuukausittain. Eli tammikuulle oma, helmikuulle oma jne. Sitten siirrän Ideat -listalta eri kuukausille valmiit ideat. Merkkaan otsikkoriville suunnitellun julkaisupäivän, sekä värin sen mukaan mikä artikkelin status on – vihreällä julkaisuvalmiit ja punaisella keskeneräiset.
Tähän tyyliin ⬇︎

Tästä on helppo seurata, että mitä artikkelia nyt pitää olla tekemässä tai mihin panostaa seuraavaksi. Tämä on myös oiva tapa saada sisällöntuotantoon prosessi, josta on mahdollista ulkoistaa osa-alueita.
Esimerkiksi joku muu kirjoittaa sinulle draftin artikkelista ja sinä editoit. Ehkä joku muu taas hoitaa kansikuvat yms. Tällöin pystytte tiiminä seuraamaan sisällöntuotantoa ja näette, mitä on mistäkin artikkelista tekemättä.